
Javascript dili önceden sadece istemci tarafında çalışıyordu. Chrome V8 Engine’in çıkmasıyla beraber artık sunucu tarafında da Javascript kullanabiliyoruz. Javascript’i sunucu tarafında kullanmamızı sağlayan Chrome V8 Engine’e Node.js diyebiliriz.
Burada en önemli nokta Node.js asenkron olarak çalışmaktadır. Bu da onu kullanışlı ve hızlı yapmakla birlikte popüler hale getirmiştir. Node.js bir çok platform üzerinde de kullanılabilir (Windows,Linux,Unix,Mac OS X vb.).
Bazı özellikleri :
- Node.js dosyaları belirli olayları gerçekleştirmek için fonksiyonlar içerir.
- Node.js dosyaları herhangi bir eylemden önce başlatılmalıdır.
- Node.js dosyaları “.js” uzantılıdır.
Şimdi Node.js kullanımına başlayalım;
İlk olarak buradan Node.js kurulum dosyasını indirip kuruyoruz.
Daha sonra HTTP sunucusu oluşturarak başlayacağız…


createServer metodu ile yeni bir http server oluşturuyoruz.
Yeni bir istek alındığında iki event çalışır, bunlar request ve response’tur. Request ile istek detaylarını alırız. Yukarıdaki örnekte kullanmadım ancak istersek kullanabiliriz. Response ise istek yapan kullanıcıya hangi cevabın verileceği ile ilgili metot ve değerleri barındırır.
Burada node.js’i çalıştırmak için terminale node app.js yazarız. app.js benim kendi javascript kodunu yazdığım dosya, sizin daha farklı olabilir.
Farklı bir örnek ile devam edecek olursak,
İki adet html dosyası oluşturdum index.html ve login.html olarak.


Burada ise az önceki işlemler ile birlikte index.html sayfasını gösterdik. Bunu aynı şekilde login.html sayfası için de yapabilirim.
Eğer burada bu sayfayı farklı uzantılar ile açmak istersek, yani url üzerinden farklı uzantı vermek istersek aşağıdaki gibi yaparız;


Burada ise yukarıda da belirttiğim gibi, gelen isteğin içerisine bakarak sayfalara yönlendirdik. Bunu da req.url ile yaptık. Yönlendirme ve kontrol işlemlerini daha kolay ve anlaşılır şekilde de yapabiliriz. Bunu ileride yazacağım yazılarda belirtmeye çalışacağım.