
Projede yaptığım her değişiklik için node programını yeniden çalıştırmam gerekiyor. Bu zahmetli bir durum. Bu problemi çözmek için projemize nodemon adı verilen bir modül ekleriz. Programa modül eklemek için npm(node package manager) programını yükleriz. npm hangi klasörden çağırılıyorsa o klasörü proje dosyası olarak düşünüyor. Bazen birçok modül kullanmamız gerekecek. Bazen projeleri modül dosyaları olmadan taşımamız gerekecek. Bu durumlar için modüllerin listesini tutmak önemli.
Bunun için Node.JS bize package.json adında bir dosya sunuyor. Bu JSON formatıyla yazılan bir dosya.

Nojde.JS’de modül yüklerken 2 yöntem var Yerel olarak ve Global olarak, yerel olarak yüklenirse sadece projeniz içerisinde kullanabilirsiniz. Başka bir projede kullanmak için yeniden yüklememiz gerekiyor.
Global modülde ise bilgisayarda bulunan tüm projeler için kullanabilirim.
Eğer yükleyeceğiniz modülü konsolda kullanacaksanız global olarak yüklemek daha mantıklı ama modülü kod içerisinde kullanılacaksak yerel olarak kullanmak daha mantıklıdır.
Örnek üzerinden devam edelim.
Şimdi nodemon modülünü global olarak ekleyeceğiz.

Daha sonra nodemon kullanılarak projemizi çağıracağız.

Artık app.js içerisinde yaptığımız herhangi bir değişiklikte sayfa otomatik olarak yenilenecektir.
Package.json içerisine istersek script yazabiliriz. Örneğin programın nasıl başlayacağını package.json içerisinde belirtebiliriz.

Yukarıda görüldüğü gibi package.json içerisine script yazdık ve “start” ile programın nasıl başlayacağını belirttik.
Şimdi programımızı başlatalım.
Burada daha farklı işlemler de yapılabilir. Projenin başlangıç noktasının bilinmesine de gerek yok. Sadece npm start kodunu terminale yazarak programı çalıştırırız.

Şimdi yerel olarak yüklemeyi görelim.
Yerel olarak kullanma taşıma anlamında daha avantajlıdır. Fakat modüller olmadan projeyi başka noktaya yüklersek programın ihtiyaç duyduğu modülleri package.json içerisine kaydetmek en mantıklısıdır. npm ile bunu yapabiliriz.

Henüz express’i burada göstermedim ancak şu anlık sadece bir modül olarak eklemeyi yapalım. Bu komut express modülünü yerel olarak yüklememizi sağlar. Kaydetmek için yüklenen modülün yanına –save yazarsak bu modülle ilgili bilgiler package.json içerisine yüklenir.

Yükleme tamamlandıktan sonra node_module klasörü dosya içerisinde oluşur ve package.json içerisine express modül bilgileri eklendi. Projeyi taşırken node_module klasörünü taşımak zorunda değilim. Taşıdıktan sonra npm install terminale yazıldığında package.json içerisindeki dependencies içerisindeki bilgilere göre modülleri yükleyecek. Bir modülü kaldırmak için ise npm remove komutu kullanılır. Ancak dependencies içerisinden de sileceksek aşağıdaki gibi olur.
